bílkoviny
- základ svalového růstu
Bílkoviny řadíme mezi základní a rozhodující živiny – a jsou zcela nepostradatelné. Zatímco tuky se v těle mohou tvořit ze sacharidů a sacharidy z bílkovin, tvorba vlastních bílkovin je závislá výhradně na jejich příjmu potravou. Jsou hlavní stavební jednotkou orgánů a svalstva, součástí hormonů, transportních složek, enzymů a protilátek. Zdrojem energie se stávají pouze za mimořádných situací.
Bílkoviny se skládají z aminokyselin, tedy chemických sloučenin obsahujících aminoskupinu (NH2) a karboxylovou skupinu (COOH).
V bílkovinách se ovšem nachází pouze 20 různých aminokyselin! Různých bílkovin jsou však tisíce. Vždyť právě bílkoviny vytvářejí tu nesmírnou pestrost a různorodost života na naší planetě. Jak je tedy možné, že při tak malém počtu aminokyselin, z kterých se bílkoviny skládají, existuje tak obrovský počet bílkovin? Odpověď je jednoduchá: aminokyseliny se v bílkovinách opakují a každá změna pořadí (stačí prohodit pořadí pouze dvou aminokyselin) vytvoří jinou bílkovinu – tím je vysvětlena zmíněná obrovská variabilita.
Ale obraťme svoji pozornost ještě na samotné aminokyseliny, z kterých se bílkoviny skládají. Jejich spektrum a množství jsou rozhodující pro kvalitu výsledné bílkoviny a význam pro lidskou výživu. Z tohoto hlediska dělíme aminokyseliny na:
* esenciální (nezbytné) - musí být všechny dodány stravou, protože organismus si je při jejich nedostatku nedokáže vytvořit z jiných aminokyselin, je jich celkem osm
* semiesenciální - organismus si je nedokáže za určitých okolností (období růstu a vývoje, mimořádná tělesná zátěž) vytvořit v dostatečném množství a musí být dodány stravou, jsou pouze dvě (histidin, arginin)
* neesenciální (postradatelné) - pokud ve zdroji bílkovin chybí, organismus je dokáže přetvořit z jiných aminokyselin
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář